5 tipů jak do školky bez slziček

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Začátek školního roku je náročný, jak pro rodiče, tak pro děti. Zatěžkávacím obdobím bývá nástup těch nejmenších do školky. Maminky se často vrací po rodičovské dovolené do zaměstnání, bývají nervózní, mění se režim rodiny a doléhá na ní zvýšený tlak. Jak projít tímto obdobím co možná nejlépe? Práci vám usnadní, když se dítě ve školce dobře aklimatizuje. Vyvarujte se nejčastějších chyb!

skolka

        1. Připravujte se na nástup dítěte do školky s dostatečným předstihem. Mluvte s dítětem o tom, co ho ve školce čeká, jaké tam bude mít kamarády, jaké hračky ve školce mají. Můžete si s dítětem povídat nad obrázkovou knížkou, jaké hry ve školce hrají. Při procházce se můžete na školku dojít podívat. Vždy se vyhýbejte negativním konstatováním a dítěti školkou nikdy nevyhrožujte.

         2. Zvykejte dítě na odloučení. Pokud je to možné, využijte „zvykacích“ hodin, které mnohé mateřské školky nabízejí. Pokud máte možnost hlídání, využijte ho. Je dobré zvykat dítě na to, že odcházíte a zase se vracíte. Situaci může usnadnit i naučený rituál. Dejte dítěti pusinku, obejměte ho a rozlučte se s ním stejnou větou.

        3. Buďte rozhodní a plňte svoje sliby. Neodcházejte tajně nebo narychlo. Pokud odcházíte, rozlučte se, ale už se k dítěti nevracejte. Pokud mu slíbíte, že si ho vyzvednete v daný čas, pak ho dodržte. Dítě na vás čeká a zdržení by ho mohlo zklamat a ranit.

       4. Veďte dítě k samostatnosti. Pokud je dítě samostatné a zvládá jednoduché úkony spojené s oblékáním, hygienou nebo stravováním, povede si ve školce lépe. Děti odkázané na pomoc paní učitelky se před ostatními dětmi, které jsou už samostatné, může cítit špatně a do školky nebude chtít chodit.

5. Vaše pocity se přenáší na dítě.  I přestože je to velmi složité, snažte se zbavit svého strachu, nejistoty a úzkosti. Všechny tyto pocity dítě vycítí a přenáší je na sebe. Čím více v klidu a v pohodě budete, tím bude nástup dítěte do mateřské školky pro všechny zúčastněné jednodušší. 

Číst 2329 krát Naposledy změněno středa, 07 září 2016 07:50