První dny ve škole po prázdninách dokážou dítě hodně rozhodit.

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

zpatky ve skoleVrátit se po dovolené znovu do zaměstnání je náročné pro dospělého, návrat dítěte do školní lavice po dvouměsíční odmlce bývá ještě obtížnější. Toto období může být pro dítě stresové a je dobré se na něj připravit.

Aby se začátek školního roku obešel bez větších obtíží, povídejte si s dětmi o tom, co je ve škole čeká. Zbavíte je tak nejistoty. Bavte se o tom, na co se ve škole mohou těšit, co dobrého mohou očekávat. Někdy děti trápí strach z toho, jak je spolužáci přijmou, a to i přesto, že se už dlouho znají. Jiné děti se mohou obávat toho, zda zvládnou nové učivo. Nové a neznámé dokáže lehce vyvést člověka z míry a dítě je na změny ještě citlivější.

 

Školní kolektiv je poměrně drsné prostředí. Děti jsou soutěživé, jsou k sobě upřímné a mohou být i kruté. Obzvláště v dnešní době různých možností se mezi dětmi rozevírají pomyslné nůžky. Ne každé má možnost jet o prázdninách k moři, na exotickou dovolenou nebo podnikat různá, často finančně náročná, dobrodružství. Mějte na paměti, že dítě může mít obavy z toho, zda dobře zapadne a zda se svým spolužačkám a spolužákům vyrovná. Podpořte ho! Společně si může třeba připomenout, co hezkého jste o prázdninách společně prožili, kde jste byli, co jste navštívili.

Děti může zaskočit i změna režimu. O prázdninách chodí později spát, ráno si přispí a ani každodenní rituály nejsou tak pravidelné jako ve zbytku roku. Snažte se alespoň týden před nástupem do školy vnést do života dětí pravidelnost a přiblížit jeho denní režim co nejvíce běžnému školnímu dnu. Pomoc může nejen budíček, ale třeba i zpravidelnění doby oběda, pravidelné svačiny a vnesení rutiny i do dalších aktivit.

První dny a týdny ve škole mohou být pro školáky náročné a je třeba s tím počítat. Potíže se mohou projevovat různě a individuální je i jejich intenzita. Některé děti mohou být citlivější, roztržité, neklidné, mohou se špatně soustředit i hůře spát. Neobvyklé ale nejsou ani fyzické projevy jako jsou zvýšené teploty, bolesti hlavy nebo břicha nebo zvracení. Většina dětí se s psychickou zátěží dokáže po několika dnech nebo týdnech sama dobře vyrovnat a není proto důvod se znepokojovat. Buďte ale pozorní, trpěliví a mějte pro své děti pochopení.

Číst 2963 krát Naposledy změněno pondělí, 21 srpen 2017 17:46