První pomoc aneb domácí nástrahy

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

PP domácnostDoma je doma aneb prevence nade vše.

Právě dnes začíná náš nový seriál věnovaný první pomoci. Nikdo z nás si nepřeje být v situaci, kdy by musel první pomoc použít a každý z nás si asi přeje umět si poradit. Nebylo by ale lepší, kdy by se úrazy dětí neděly? Náhody prý neexistují! Nebo ano? Zkusme se dnes zaměřit na prevenci. Projděme si byt, snižme se na úroveň, ze které ho pozoruje dítě. Těch „lákadel“ a potencionálních nebezpečí bude určitě více než dost.

Na úvod si rizika můžeme rozdělit na potencionální ohrožení, která dítěti hrozí venku a ty , která na ně číhají doma. Ročně na následky úrazů umírá 300 dětí a další tisíce zůstávají s trvalými následky. Většina z nich se děje právě v domácnosti, paradoxně v místě, které by pro ně mělo být tím nejbezpečnějším.

Mezi nejzávažnější domácí úrazy patří opaření horkou vodou, kávou nebo polévkou, popáleniny od horkých těles a elektrického proudu, otravy léky a domácími chemikáliemi, poleptání čističi odpadů, pády z okna nebo balkonu. Drobnými úpravami interiéru lze přitom celkem jednoduše a efektivně úrazům předejít. Pojďme si projít jednotlivé místnosti a podívat se po možných rizicích. Prosím nemysleme si, že se nic nestane, že pravděpodobnost je malá, že jsme přehnaně úzkostní. Jde o mnoho a někdy stačí tak málo.

Kuchyně

Je asi jedním z nejvíce rizikových míst. Je dobré investovat do chrániče sporáku nebo při vaření směřovat rukojeti pánví směrem ke zdi.  Ostré nástroje, nůžky nebo nože by měly být uzavřeny v bezpečnostních zásuvkách. Elektrické přístroje patří mimo dosah dítěte. Zvláštní pozornost věnujte zejména rychlovarné konvici, jejíž šňůra by neměla viset dolu a měla by být pro dítě nedostupná. Bezpečně uschovány by měly být i mycí a čisticí prostředky stejně tak jako igelitové tašky a sáčky.

Koupelna a WC

Velmi dobrá je termostatická baterie, která udržuje teplotu vody na bezpečných 50 °C,

nebo pákové baterie se zarážkou. Nutné je vždy zkontrolovat teplotu lázně před koupáním.

Nikdy nenechávejte koupat děti bez dozoru! Pokud má rodina v koupelně chemikálie a čisticí prostředky, vždy by měly být umístěny z dosahu dětí. V těchto prostorách hrozí i riziko pádu. Pozor na malé a nepřilepené koberečky. Účinným pomocníkem ve vaně nebo sprchovém koutku může být protiskluzová podložka.

 

Obývák a dětské pokoje

Kde začít? Rizik je tu opravdu hodně a to hlavně těch téměř neviditelných. Přimlouváme se za to, abyste dobře zajistili elektrické zásuvky, protože děti jsou opravdu zvídavé. Nebezpečné jsou i volně vedené kabely. Pozor na malé a volně ležící předměty. Nebezpečné ale mohou být i ty velké, jako jsou knihovny a všechny vysoké skříně, které by měly být bezpečně uchycené ke zdi. Na ostré rohy připevněte chrániče. Ubrus nebo přehoz na stole upevněte bezpečnostními úchyty, aby ho dítě nemohlo strhnout a opařit se horkými nápoji stojícími na stole! Asi nepředpokládáte, že by si vaše děti mohly začít pochutnávat na pokojových květinách. Opak ale může být pravdou a jejich požití může být stejně dramatické jako požití léků (nebezpečné jsou především jmelí, durman nebo diefenbachie). Do dosahu dětí také nesmí přijít zapalovač nebo sirky, alkohol a cigarety.

 

Ložnice

Nebezpečné mohou být především hračky v postýlce. V nestřežené chvíli dítě může vdechnout jejich malé části. Ty velké zase může snadno použít jako schůdky a lehce spadnout. Postranice dětské postýlky by měla být umístěna v úrovni čela stojícího dítěte.

Balkon a okna

Otevírací části by měly být bezpečně zajištěny zarážkami. Na balkoně by mělo být vysoké zábradlí s příčkami maximálně deset centimetrů od sebe. Nebezpečné jsou volně stojící předměty nebo nábytek, které mohou děti použít jako schůdky. Záchranáři popisují případ, kdy se kojenec vyšplhal po zácloně až na parapet okna. Životu nebezpečná jsou okna, která jsou otočná kolem středové osy.

 

Dveře

Dveře jsou samostatnou kapitolou domácnosti. Zamčené by měly být ty, kam dítě nesmí (např. půda nebo sklep).  Proti nechtěnému přiskřípnutí prstíků se ale dají snadno sehnat zarážky. Zábrany mohou posloužit také proti nechtěnému zaklapnutí nebo uzamčení dítěte uvnitř. Nebezpečné mohou být dveře se skleněnou výplní. Schodiště by mělo mít zábrany nahoře i dole, zábradlí mít po celé délce a mezery mezi vertikálními příčkami by měly být menší než 10 cm.

Pokud jste dočetli až sem, děkujeme. Není to zábavné čtení, ale věřte, že je třeba vědět jak svůj domov zajistit. Bohužel výše uvedené je jen hrubý nástin toho, jaká rizika mohou v domácnostech číhat. Víte, jak jsou bystré a zvídavé jsou děti a jak dokážou překvapit. Buďte, proto prosím opatrní a chraňte je.

Číst 2901 krát Naposledy změněno sobota, 02 duben 2016 15:25